9 mars 2022

Fastighetsägare med skyddsrum

Frågorna till MSB angående skyddsrum har strömmat in under den senaste tiden. Vi har fått flera frågor från våra kunder om vilket ansvar de som fastighetsägare har för skyddsrummen på sin fastighet.

Det är alltid fastighetsägaren som ansvarar för att underhålla skyddsrummet. Detta gäller oavsett om det är ett privat bolag, ett kommunalt bostadsbolag eller en bostadsrättsförening som äger fastigheten.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ansvarar för att skyddsrummen bevaras, vilket bland annat görs genom tillsynskontroller. Om MSB gör en skyddsrumskontroll och hittar brister, måste fastighetsägaren åtgärda dem. Du som fastighetsägare med ett skyddsrum i fastigheten behöver tänka på detta:

    • Du får inte göra förändringar av skyddsrummet som försämrar dess skyddsförmåga.
    • Skyddsrummets standard får inte avvika från den ursprungliga tekniska nivån.
    • Skyddsrummet ska kunna ställas iordning för sitt ändamål inom två dygn.

MSB:s webbplats finns all information om vad som gäller för fastighetsägare när det gäller skyddsrum.

Ett bra sätt att ta reda på om du har ett aktivt skyddsrum i din fastighet är att titta på MSB:s skyddsrumskarta. Har du en skyddsrumssymbol på fastigheten men saknar din fastighet på kartan? Det kan finnas aktiva skyddsrum som av olika anledningar inte syns i kartan. Kontakta MSB för att reda ut hur det ligger till.

Fastighetstransaktioner och säljarreverser

När tillgången till externt kapital minskar blir frågan om säljarreverser vid fastighetstransaktioner återigen mer aktuell (både direkta fastighetsaffärer och genom bolag). Det är då bra att som säljare beakta vissa…

Läs vidare

ProLegal förstärker med arbetsrättsspecialist

Josephine Fremling, som närmast kommer från Werks Advokater, tillträder en tjänst som affärsjurist med arbetsrätt som specialistområde hos ProLegal den 1 februari. ”Vi är mycket glada att inleda det nya…

Läs vidare

Tilläggsköpeskilling vid företagsöverlåtelser

Högsta domstolen (HD) har i det så kallade Omsättningsmålet (NJA 2021 s 943) gett vägledning för företagsöverlåtelser, särskilt om tilläggsköpeskilling. Sådana klausuler leder ofta till tvist. Eftersom nästan alla tvister…

Läs vidare