Under 2016 inledde vi ett samarbete med LegalWorks för att bättre kunna hjälpa våra kunder. Vi har träffat Ulf Lindén, en av grundarna av LegalWorks. Ulf har bakgrund som advokat och som bolagsjurist för General Electrics Healthcare-division. Tillsammans med Leif Frykman, även han en erfaren bolagsjurist med lång karriär i Sverige och utomlands inom IT-branschen, startades LegalWorks som ett nytt alternativ på den affärsjuridiska marknaden .

Vad är LegalWorks och vad skiljer er från en advokatbyrå?

UL: LegalWorks är Sveriges största nätverk av kvalificerade affärsjurister. De flesta av oss är tidigare bolagsjurister som arbetat på företagens insida och därför fått ett annat, mer praktiskt och affärsinriktat synsätt på juridiken. Vi har haft en snabb expansion både genom att hjälpa större företag med juridiska resurser, men även att hjälpa start-ups och entreprenörer.

Även om vi är kvalificerade att vara advokater har vi valt att inte vara det, eftersom advokaternas etiska regler anger att advokaten alltid måste vara oberoende i förhållande till sina klienter. Vi eftersträvar tvärtemot att vara så integrerade som möjligt med våra kunder.

En viktig skillnad, förutom den affärsmässiga rådgivningen och att vi vill jobba integrerat med våra kunder, är att vi valt att undvika att dra på oss stora kostnader för flotta kontor och jobbar till stor del virtuellt. Vi har faktiskt bara 0,4 kvm per jurist! Det går faktiskt att leverera högklassig rådgivning utan den överbyggnad av fasta kostnader som advokatbyråerna har dragit på sig. 

Ser ni en trend mot att fler väljer att starta och anlita andra rådgivare än advokatbyråer? 

UL: Ja, eftersom de alternativa leverantörer blir alltfler och växer. ProLegal är en del av denna trend. Fortfarande är det en marginell företeelse i storleksordningen 1 % av den svenska affärsjuridiska marknaden. Men trenden är global och väldigt tydlig och de finns en intressant potential för de alternativa att växa kraftigt de närmaste åren.

Hur ser köpare på att anlita andra än advokater? 

UL: För de flesta kunder vi möter är det ingen skillnad. Ju mer kvalificerad inköpare desto större möjlighet att bedöma kompetensen hos leverantören och matcha den mot de egna behoven. En chefsjurist som köper in en juridisk tjänst ser till kompetens och pris snarare än titlar. Detsamma gäller med start-ups där intresset för titeln oftast är mindre, medan intresset för branscherfarenheten är desto större. Vår erfarenhet är att vi ibland får förklara varför vi inte är advokater för VDar eller ekonomichefer på mellanstora bolag. Det är inte så konstigt eftersom advokatbyråerna har dominerat marknaden så länge. Man är van att ha sin advokat och man känner inte till alternativen så väl. De som tidigare har jobbat med en bolagsjurist vet dock att det är skillnad. 

Vad menar du med att det är skillnad?

UL: Vi upplever att våra medarbetare som är bolagsjurister är bättre på att hjälpa våra kunder med den löpande affärsstödjande juridiken och att addera affärs- och branschkompetens. Jag tror att de som har bolagsjuristbakgrund generellt sett är bättre på att förstå den affärsmässiga kontexten, att fokusera på faktiska snarare än teoretiska risker samt att våga tillämpa en ”good enough”-inställning som gör det snabbare och billigare att komma i mål. På en advokatbyrå är av naturliga skäl juridiken överordnat allt annat. Som bolagsjurist lär man sig ganska fort att företagets affärsmål alltid ska vara i fokus.

Besök: LegalWorks.se

Våra kunder och samarbetspartners

Ett urval genom åren
 • “Det som varit särskilt värdefullt för oss är deras unika erbjudande att kunna sitta tillsammans med våra entreprenörsbolag. ProLegal har inte bara erbjudit dem den vanliga juristhjälpen med avtal utan också funnits tillgängliga för löpande rådgivning. Deras långa erfarenhet som bolagsjurister gör att de förstår själva affären och hur ett företag fungerar vilket vi verkligen uppskattar. Vi kan varmt rekommendera ProLegal som samarbetspartner för alla de som vill ha en egen jurist på plats, men som inte har behovet av en anställd jurist.”

  Olle Langenius, VD och partner, Layline Partners AB
 • “Ni ska ha en stor eloge dels för ert avtalsskrivande men framförallt för er förhandlingstaktik. När jag ska sälja fler fastigheter eller bolag framöver kommer jag absolut att ta hjälp av er igen.”

  – Andreas Hasselström, HL Fastigheter 
 • ”För att få en reell avlastning på avdelningen är det nödvändigt att de konsulter vi använder oss av har en förståelse för den affärsmässiga verksamheten. I annat fall finns det risk för att vi får lägga alltför mycket tid på att introducera konsulter. ProLegal har dock snabbt satt sig in i såväl de juridiska frågeställningarna, som juridikens sammanhang i affären och har därför utgjort just den avlastning vi från tid till annan behöver.”

  – Helena Thorlin, Chef Bolagsjuridik och vice chefjurist, Skandia
 • “Vi har haft nöjet att anlita Ann och Catrine som förstärkning till våra egna bolagsjurister. De var en oerhörd hjälp genom att de snabbt kunde sätta sig in i vår speciella verksamhet och genom sitt stora kunnande och sin vana och förmåga att jobba självständigt. Det var värdefullt att de under hela uppdraget kunde sitta hos oss i våra lokaler. Dessutom var de omtyckta och uppskattade av alla för sitt trevliga sätt och personliga engagemang.”

  – Eva Lindgren, Chefsjurist, BNP Paribas Cardif Nordic AB
 • “ProLegal fungerar i praktiken som våra egna bolagsjurister. Trots att vi inte har behov av en heltidsjurist så har vi ett kontinuerligt behov av juridisk hjälp. ProLegal finns alltid tillgängliga oavsett om vi behöver hjälp med köp och försäljning av bolag, att granska avtal eller att bolla olika affärsupplägg, för att ge några exempel. Genom vårt nära samarbete kan de verkligen vår affär och förstår vår verksamhet. Det är oerhört värdefullt för oss att ha tillgång till så duktiga och erfarna jurister som alltid ger oss bra, snabba och användbara råd.”

  Marcus Nordwall, VD, Unident AB
 • “Jag anser att en bra jurist inte bara förstår sig på lagar och paragrafer utan även verksamheten för att kunna skapa det bästa värdet för kunderna. Med juristerna på ProLegal kan jag ärligt säga att de är bra jurister enligt min definition.”

  – Ralf  Lindgren, Ansvarig Löner och förmåner, Skandia
 • ”Som ett snabbväxande startup-bolag har man inte tid och resurser att anställa en jurist eller att själv sätta sig in all juridik. För oss har det varit en enorm fördel att få in så erfarna jurister som kan hjälpa oss med allt från bolagsformalia till anställningsavtal och kundkontrakt”

  – Magnus Sjögren, VD, InTaktus AB
 • “Det var väl investerade pengar och känns tryggt att haft er hjälp. Återkommer om jag behöver er hjälp igen i något ärende, är supernöjd mer er!”

  Thomas Gunnarsson, Broderiet i Kungsbacka AB/New Wave Profile
 • ”Vi är mycket nöjda med ProLegals arbete på Lindorff både vad avser ledarskap och juridisk kompetens. ProLegal har ett starkt driv och visade hos oss upp en förmåga att snabbt förstå vår affärsmodell. ProLegals konsult tog under en interimsperiod ledarskapet för en av våra juridiska enheter där hen fokuserade på förändringsarbete och effektivisering tillsammans med löpande styrning av verksamheten. Vi kan starkt rekommendera ProLegal som interimskonsult för att leda löpande affärsverksamhet kombinerat med utvecklingsarbete.”

  Jonas Wallin, Head of Legal Sweden, Lindorff
 • ”Tack så mycket för ett riktigt bra jobb. Jag är jätte nöjd och kommer definitivt att anlita er igen för fler uppdrag. Det kommer snart bli aktuellt med både svenska och engelska avtal med kunder i Sverige och utomlands. Tack igen för ett grymt bra arbete.”

  Alain Angeralides, Founder & CEO, MathPower AB
 • ”Jag är mycket nöjd med ProLegal och Catrine Holmgren vid överlåtelsen av min veterinärverksamhet och fastighet. Vänligt och trevligt bemötande. Hon utförde sitt uppdrag så jag känner mig nöjd. Jag rekommenderar gärna Catrine.”

  Rolf Lundberg
 • ”Vi är mycket nöjda med den lyhördhet och kompetens ni visade när det gällde att ta fram avtal för vårt nystartade företag.”

  Stefan Hjort, Meyer & Hjort AB
 • “Vi anlitade en av ProLegals konsulter när vi behövde avlastning på juristavdelningen. För oss var det viktigt att det var en senior konsult som snabbt kunde komma in i att arbeta självständig trots en stor bredd av ärenden inom många juridiska områden. Vi fick också precis det vi önskade och lite till. Detta då konsulten visade sig vara både en duktig jurist och dessutom blev en mycket uppskattad kollega.”

  Susanne Berens Olsson, Chefsjurist, Göteborg Energi
 • “Vi behövde den flexibilitet och kompetens som en egen bolagsjurist innebär men hade inte behovet av en heltidsresurs. Pro Legal och Catrine Holmgren har till fullo levt upp till våra förväntningar och genom sin personlighet samt att vara på plats på vårt kontor har hon på ett utmärkt sätt blivit som en av oss. Vi är mycket nöjda med Pro Legals leverans.”

  Lennart Ekelund, CFO, Platzer