8 september 2020
Om uppsägningstid vid provanställningar
Ett avgörande i Arbetsdomstolen (AD) från i somras (AD 2020 nr 38) handlar om vad som gäller angående uppsägningstider vid avslutande av provanställningar.
Arbetsgivaren och arbetstagaren hade ingått ett enklare anställningsavtal. Det framgick av avtalet att det initialt var en provanställning på sex månader. Under rubriken ”uppsägningstid” angavs en månad, men det framgick inte om detta bara gällde vid en eventuell tillsvidareanställning eller även under själva provanställningen. När arbetsgivaren lämnade besked till den anställde om att provanställningen skulle upphöra om två veckor (i enlighet med 31 § i lagen om anställningsskydd, LAS) gjorde den anställde gällande att han hade rätt till en månads uppsägningstid. Frågan var om parterna avtalat att det skulle krävas en månads uppsägningstid för att avsluta provanställningen.
AD bedömde att även om avtalet om provanställning innehöll en uppsägningstid på en månad. gav det inte stöd för att parterna avsett att avvika från LAS. Arbetsgivaren hade därför rätt att avsluta provanställningen genom att underrätta den anställde två veckor i förväg.
Det är en vanlig missuppfattning att 31 § LAS innebär att arbetstagaren har rätt till en uppsägningstid om två veckor vid avbrytande av provanställning. En arbetsgivare kan avsluta en provanställning omedelbart genom meddelande till den anställde enligt 6 § i LAS. Däremot riskerar arbetsgivaren då att bli skadeståndsskyldig för brott mot underrättelseregeln i 31 § LAS som säger att arbetsgivaren ska underrätta den anställde om avsikten att avbryta provanställningen minst två veckor i förväg. Det finns ingen motsvarande underrättelseregel för en anställd som vill avbryta sin provanställning. Detta betyder att en anställd kan avbryta sin provanställning med omedelbar verkan.
En arbetsgivare och en anställd kan visserligen avtala om att det ska krävas en uppsägningstid för att arbetsgivaren ska få avsluta en provanställning. Anledningen är att avtalet får gynna den anställde. Det kan även finnas anledning för arbetsgivaren att vilja avtala om en ömsesidig uppsägningstid under provanställningen.
Målet visar dock att det är viktigt att parterna tydligt anger i avtalet om avsikten är att en uppsägningstid ska gälla även under provanställningen. Det finns alltid en risk för att oklarheter i anställningsavtalet läggs arbetsgivaren till last och det är rekommenderas därför alltid att uppsägningsklausuler utformas så tydligt som möjligt.
No Russia Clause
I december förra året antog EU-kommissionen ett nytt sanktionspaket mot Ryssland. I artikel 12 g i förordning (EU) 833/2014 anges en skyldighet för EU-företag som exporterar vissa produkter till länder…
Läs vidareDigitala bolagsstämmor – lagändring från och med 1 januari 2024
Sedan den 1 januari 2024 är det möjligt att hålla digitala bolagsstämmor. Det tidigare temporära undantaget till följd av pandemin har nu blivit ett tillgängligt alternativ till en fysisk bolagsstämma.…
Läs vidareProLegal inleder året med att välkomna ny kollega!
ProLegal fortsätter expandera och inleder året med att välkomna Ella Näslund som ny kollega! Ella har nyligen tagit sin juristexamen vid Göteborgs Universitet med specialkurser inom bland annat konstitutionell EU-rätt,…
Läs vidare