14 maj 2020

Anställds angrepp på företagshemligheter

Arbetsdomstolen har i ett avgörande (AD 2020 nr 21) beslutat att en f.d. anställd vid vite ska förbjudas att angripa vissa av den tidigare arbetsgivarens företagshemligheter.

Med angrepp avses att anskaffa, utnyttja eller röja företagshemligheterna. Arbetsdomstolen har satt vitet till 100 000 kr för varje överträdelse. Förbudet är interimistiskt, dvs ett tillfälligt förbud som gäller fram till dess att tvisten slutligt är avgjord eller domstol beslutar något annat.

Företaget bedriver med arbetsgivaren konkurrerande verksamhet. Den f.d. anställde hade, under sin anställning, mailat företagshemlig information (bl.a. mallar, anbud och checklistor) till sin mailadress hos det konkurrerande företaget.

I det aktuella fallet redogör Arbetsdomstolen för vad som gäller vid angrepp på företagshemligheter. Hela rättsfallet kan läsas här: http://www.arbetsdomstolen.se/upload/pdf/2020/21-20.pdf.

Det är för många företag mycket viktigt att skydda sina företagshemligheter mot angrepp från anställda och konkurrenter. Det finns ett skydd i lagen om företagshemligheter. Därutöver kan arbetsgivare även försöka skydda sig genom bl.a. sekretessklausuler och konkurrensförbud i avtal med de anställda. Det är även viktigt att se över rutinerna kring hantering av företagshemligheter, hur man kommunicerar kring företagshemligheter internt, hur tillgänglig informationen är för de anställda och hur man säkrar bevisning om ett angrepp. Allt detta kan få stor betydelse för arbetsgivaren om en anställd senare angriper företagshemligheter.

Kom och jobba med oss!

Är du nyfiken på möjligheten att arbeta som bolagsjurist för flera olika bolag? Vill du bli en del av ett prestigelöst team som stöttar varandra och har roligt tillsammans? Då…

Läs vidare

Är semestern helig?

Inför semestertider har vår arbetsrättsspecialist Josephine Fremling sammanfattat två återkommande frågor som är bra för arbetsgivare att känna till. Den första är om någon av parterna, arbetsgivare eller arbetstagare, kan…

Läs vidare

Fastighetstransaktioner och säljarreverser

När tillgången till externt kapital minskar blir frågan om säljarreverser vid fastighetstransaktioner återigen mer aktuell (både direkta fastighetsaffärer och genom bolag). Det är då bra att som säljare beakta vissa…

Läs vidare